miau.bg»Статии»Живини»Невероятно! Сърните имат вътрешен компас

Невероятно! Сърните имат вътрешен компас

Сърни

До интригуващо заключение стигнаха биолози от Чехия. Докато наблюдавали поведението на сърните от три ловни обекта в страната, те забелязали, че когато са под стрес, тези животни рядко тичат на изток и на запад, предават чуждестранни издания.

В продължение на 46 дни специалистите изучавали сърните от разновидност Capreolus capreolus. През различно време от денонощието те анализирали какво правят животните, като същевременно винаги следели и посоката им на действие.

Така учените стигнали до заключение, че когато са изплашени, сърните от вида предпочитат да бягат в посока север-юг. Всичко това кара изследователите да смятат, че тези тревопасни притежават нещо като вътрешен компас, с чиято помощ долавят магнитните полета на Земята.

Данните сочат, че поведението на сърните има връзка с движението на индивидите в групата. Тази тяхна своеобразна стратегия за бягство им помага да не се сблъскат, когато в момент на паника групово се опитат да са се насочат към по-сигурна територия, смятат специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати