miau.bg»Статии»Живини»Защо някои лемури нарочно пеят фалшиво?

Защо някои лемури нарочно пеят фалшиво?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k729
Лемур
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Пеенето е сред нормалните занимания на лемурите от рода Индри, живеещи на семейства. Когато се почувстват заплашени от някого, членовете на групата се събират и започват да издават звуци едновременно, като идеята на синхронното им пеене е да изплашат врага си и да защитят територията.

Оказва се обаче, че по време на този акт не всички от семейството се стараят да бъдат в съзвучие с останалите си роднини. Някои от лемурите нарочно пеят фалшиво, а причината да го правят е повече от интересна, пишат чуждестранни издания, цитирайки италианско проучване.

Фалшивото пеене е характерно за някои от по-младите представили на вида. Те го практикуват, за да привлекат вниманието върху себе си и да се откроят от останалите членове на семейството.

Пеенето в синхрон не позволява на младите лемурите да демонстрират своята индивидуалност. Когато обаче от време на време се отклонят от общата семейна песен, имат възможност да се изпъкнат на общия фон, като едновременно с това продължат да защитават семейната територия, смятат учените, работили върху изследването.

В хода на изследването специалистите са анализирали близо петстотин лемурски песни на животни от националния парк Андасибе-Мантадия и планинския район Маромизаха в Мозамбик.

Учените достигнали до интересните си изводи, след като изследвали с компютър синхронизацията, тоналността и други особености на пеенето на животните. Благодарение на това те открили, че песните на младите екземпляри не са точно като тези на техните майки и бащи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати