miau.bg»Статии»Живини»Кои са невидимите животни около нас?

Кои са невидимите животни около нас?

Пигмейско морско конче
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Има много животни, за които дори не предполагате, че се разхождат около вас. Те оцеляват именно благодарение на способностите си да бъдат незабележими. Умението им да се сливат с околната среда е толкова развито, че те остават невидими за простото око. Ето кои са най-добрите в камуфлажа:

Мъхоподобни пръчици

Мъхоподобни пръчици

Пръчиците от рода phasmatodea се наричат още духове. В джунглата те са напълно неразличими. За да постигнат това, те закачат по себе си всякакви боклуци и влагат всичко в това да не изглеждат като нещо живо. Екзоскелетът им обаче не може да се промени.

Баронска гъсеница

Баронска гъсеница

Видът euthalia aconthea – гасеницата, от която се ражда баронската пеперуда, е толкова ярка, че може да бъде забелязана от километри. Когато попадне върху някое листо обаче, тя буквално изчезва. Бароснаката гъсеница се храни с листата на манговите дървета в Индия и югоизточна Азия. Незнайно как след това придобива способността да се представя за тях. Гъсеницата ляга в центъра на листото и имитира жилките му, оставайки скрита за враговете си.

Паяк

Камуфлажен паяк

Видът ocyale guttata е паякът, който до такава степен се слива с пясъка, че става невидим. Той се подвизава най-вече на обществените плажове и детските площадки. Няма да разберете за съществуването му, докато не се впие в босия ви крак.

Нощна пеперуда

Нощна пеперуда

Китайската нощна пеперуда uropyia meticulodina има уникалната способност да се преструва на листо. Крилата ѝ пресъздават всичко до най-малкия детайл, дори сенките и жилките на истинското листо. Гледайки я, бихте преценили, че е оптическа илюзия.

Пигмейско морско конче

2 см високо, морското конче убедително се преструва, че е корал (на най-горната снимка). Миниатюрният му размер е причина за невероятното му старание да оцелее. Именно способността му да се слива с коралите го прави един от най-незабележимите живи организми във водата. Учените дори не знаели за съществуването му, докато не събрали малко корали и не открили Пигмейско морско конче сред тях.

Плодова мушица

Плодова мушица

Мушицата goniurellia tridens има едни от най-странните татуировки върху крилата си. По тях може да видите уникално реалистичните образи на мравки и паяци. Въпреки че не е доказано, учените смятат, че така те плашат потенциалните хищници. Виждайки, че вече са накацани от други твари, те се отказват да ги нападат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати