Мечки лъжат капани с камъни

Мечки

Някои мечки са толкова умни, че са изобретили начин да излъжат мечите капани. Те хвърлят вътре камък, капанът щраква и мечката необезпокоявана може да си хапне от примамката. Напоследък този феномен се случва в различни страни по света и според специалистите се дължи на еволюцията на мозъка на мечките.

Мечките са много умни и обичат да изследват непознати предмети и места, като запомнят всичко в детайли. Кафявите мечки, които обичат горски плодове, помнят по кое време узряват плодовете на отделните поляни и отиват да ги берат в точно определен момент от годината. Мечките много обичат да похапват и горски гъби.

Интересен факт е, че нормалният пулс на мечката е 40 удара в минута, но когато тя спи зимен сън, пулсът се забавя до 8 удара в минута. По време на зимния си сън мечката губи до 50 процента от теглото си и ако не се е запасила с мазнини през лятото, няма шанс да се събуди през пролетта.

Мечка

Само полярната мечка е хищник, всички останали мечки са всеядни и с удоволствие хапват мед и плодове. Поради тази причина те имат зъби, които могат да се справят и с месо, и с растителна храна. Стомахът на полярната мечка може да побере до 68 килограма месо. Мечката гризли обича да хапва пеперуди и за един ден може да изяде над 40 000 от тези пърхащи създания.

В миналото индианците са били убедени, че мечките и хората са свързани помежду си, тъй като мечката може да ходи на два крака като човека. Друг аргумент на индианците бил, че лапите на мечките имат по пет пръста - като ръцете и краката на хората.

Мечките могат да плуват десетки километри, без да се изморят, и много обичат да се къпят. Тези едри горски обитатели много обичат да играят помежду си и е нормална гледка веселата игра не само на малки мечета, но също така и на доста по-едрите им събратя.

Разпространен е митът, че мечката напада, когато е на два крака. Изправянето й на два крака е за кратко, за да уплаши съперника си, но преди да атакува, тя застава на четири крака, за да се чувства по-стабилна и да нанася по-силни удари.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати