Наши учени ще спасяват пчелите с иновативно изобретение

Пчели

Пчелите са дребни насекоми, които въпреки скромните си размери изиграват огромна роля в природата, тъй като опрашват растенията, явяващи се храна както за животните, така и за хората. За жалост обаче през последните години популацията на тези работливи създания драстично намалява заради силните химични препарати, с които се пръскат селскостопанските култури, както и по редица други причини.

Но именно с този проблем са решили да се преборят млади български учени, разработващи устройство в помощ на пчелите. Сега нашенците се борят за световни признание и един милион долара, съобщава Нова телевизия.

Сергей Петров и съмишлениците му работят върху уред, който пчеларите да поставят в пчелните кошери. Той ще дава информация на положението в кошера, а при наличие на проблем веднага ще сигнализира за него.

По този начин пчеларите ще могат да наблюдават отблизо пчелите си и да реагират възможно най-бързо и адекватно в проблемни ситуации. Освен това иновативните устройства ще възпрепятстват и кражбата на кошери.

Според изчисленията проектът на младите български учени ще намали с цели 95 процентна смъртността при пчелите. Освен това ще намали разходите на пчеларите, но пък ще повиши приходите им.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати