Спасиха живота на тасманийски дявол, като му поставиха пейсмейкър

Тасманийски дявол

Тасманийски дявол от зоопарка в Сан Диего се сдоби с пейсмейкър. Заради аритмията, която имало, животното можело да издъхне всеки момент. Благодарение на електронния уред обаче то ще живее поне още 2-3 години, смятат специалистите, поставили устройството в тялото на тасманийския дявол.

Здравословният проблем на тасманийския дявол Ник е открит в началото на тази календарна година, когато в зоологическата градина са се извършвали редовни ветеринарни прегледи. С изненада лекарите установили, че един от пациентите им е с аритмия, предават чуждестранни медии.

След като извършили няколко изследвания и се консултирали с ветеринар-кардиолог от Калифорния, от зоопарка решили, че могат да осигурят на Ник още няколко годинки пълноценен живот, ако му поставят пейсмейкър.

Щом подготовката по операцията била готова, тя най-после се извършила миналия месец. Всичко минало гладко и оперираният тасманийски дявол дори бил изписан от специализираното медицинско заведение още в деня на интервенцията. Лекарите оставили пациента да се възстанови няколко дни и отново го върнали в стария му дом.

Припомняме, че популацията на тасманийските дяволи е спаднала доста в последните две десетилетия. Ето защо учените полагат всякакви усилия за съхраняването на вида. Започната е специална кампания по опазването на животните и зоопарка в Сан Диего е едно от звената, включени в нея.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати