Мъжките врабчета усещат, когато женските им изневеряват! Ето как си отмъщават

Врабчета

Изневярата е действие, което не всички представители на животинския свят намират за прегрешение. И ако за някои от тях полигамията е нещо нормално, врабчетата приемат много тежко измяната на партньорката си и дори ѝ отмъщават.

Когато мъжките представители на вида усетят, че любимата им е била с друг, те я наказват, носейки по-малко храна в гнездото, сочи изследване на британски изследователи, цитирано от изданието Дейли мейл.

Въпреки че женските врабчета не се славят с фриволно поведение, понякога се случва да кривнат от правия път и да се увлекат по някой по-едър мачо.

Привлечени от здравеняка, те забравят да се върнат в гнездото, а партньорът им веднага забелязва липсата им. Когато дамата започне да отсъства дълго време, мъжките побесняват и предприемат отмъщение.

Заслепени от ревност, те започват да носят все по-малко храна на малките пиленца, които може да са и от друг самец, коментират специалисти.

За да стигнат до това заключение, изследователите от Лондонския имперски колеж са проследили поведението на повече от четиристотин врабчета в продължение на над десет години. В крайна сметка те стигнали до изводите, че поведението на самците е предопределено до голяма степен от верността на женските врабчета.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати