Крави на диета с риган борят глобалното затопляне

Крави

Повечето учени, опитващи се да се справят с промените в климата, породени от глобалното затопляне, се фокусират в посока намаляване на парниковите газове от автомобили и заводи. Една малка група датски учени обаче смятат, че ключът за решаването на този проблем е в намаляването на друг вид вредни емисии.

Малко известен факт е, че метанът, отделян от животновъдството, представлява около 18 на сто от глобалните емисии парникови газове. Още по-малко хора знаят и дори не предполагат, че този метан се образува основно от кравите, които, докато спокойно си пасат сред природата, отделят вредни газове и се оригват.

Наскоро учени от датския университет в Аархус обявиха, че са измислили начин, чрез който да спасят планетата от шокиращо разрушителното кравешко оригване. Те смятат, че ако подложат селскостопанските животни на диета с риган, неподозираният доскоро проблем може да бъде решен.

Билката може да промени баланса на бактериите в кравешкия организъм и да регулира храносмилателната му система. Специалистите смятат, че етеричните масла в ригана и неговият мощен антибактериален ефект ще убият бактериите, отделящи метан в кравешките стомаси.

Крава

Знаем със сигурност, че съдържащото се в ригана етерично масло карвакрол убива всички образуващи метан бактерии, независимо къде се намират те, казва авторът на изследването д-р Кай Гревенсен. - Разбира се, не можем да убием всички бактерии в кравешките стомаси, защото животното ще умре, казва още той.

По данни на ООН селскостопанските животни освобождават общо 80 милиона метрични тона метан в атмосферата всяка година. Метанът затопля планетата 23 пъти повече от въглеродния диоксид, сочат докладите. Точно и поради тази причина учените от дълго време се опитват да намерят начин, за да намалят разрушителния ефект от кравешкото оригване и газоотделяне.

Имало е опити за разработване на ваксина против образуването на метан в кравите, защото е имало притеснения, че това ще промени състава на млякото и месото от животните. Точно поради тази причина решението на проблема с риган изглежда толкова обещаващо, споделя още д-р Гревенсен.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати