Изчезването на врабчетата подсказва за тревожен факт

Врабчета

Тревожен спад се наблюдава в популацията на врабчетата у нас. Ако до неотдавна можехме да видим представители на вида на всяка крачка, то днес те са кът, защото числеността им се топи, сигнализират специалисти.

Една от основите причини за изчезването на пернатите е променящата се среда. Допреди години тези животни можеха значително по-лесно да се нагодят към условията за живот в големите населени места, но днес положението там се оказва изключително неблагоприятно за врабчетата. Понижаването в броя на зелените пространства, дефицитът на места за гнездене и мръсотията действат доста отрицателно върху популацията на птичетата.

Налице са по-малко зелени площи, но пък тези, с които разполагаме, се третират с препарати, а това унищожава насекомите. Врабчетата пък, от своя страна, се хранят с тях в периода на размножаване, така че откриването им на храна се превръща в трудност, сподели пред ТрудБг специалистът Светослав Спасов.

Брабче

Той беше категоричен, че променящата се среда неминуемо е пречка за врабчетата. С освежаването на сградите, отворите, където животните от вида могат да намерят убежище, стават все по-малко. Освен това те все по-трудно могат да открият семенца през зимата.

Според специалиста врабчетата, обитаващи селата, също имат проблем с намирането на хранителни запаси заради рязкото опразване на малките населени места.

Той обясни, че врабчетата могат да откриват храна около домашните животни, които хората отглеждат, но когато такива липсват, за тях прехраната става нещо доста трудно. Освен това обезлюдените краища се пълнят с хищни животни, които са врагове на врабчетата и също допринасят за спада в популацията им.

Оказва се обаче, че занижен брой на врабчета се наблюдава не само у нас, но и в други части на континента. Това според експертите е доста притеснително, тъй като тези животни на практика се явяват нещо като показател за състоянието на средата, в която човечеството живее, и намаляващата им популация еднозначно сочи, че тя става все по-опасна за нас самите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати