Бизонско барбекю било деликатес за предците ни преди 14 хилядолетия

01.06.2016
Бизон

В началото на 2016 година при разкопки в южна Флорида археолози открили останките на отдавна изчезнал вид бизон, за който никой в научните среди доскоро не предполагал, че е бродел по Земята. Находката е обявена за американското археологическо откритие на годината.

14 000-годишните останки на животното са намерени на три метра под земята. Животното е идентифицирано по кътника му и учените смятат, че е било предшественик на съвременния бизон, който и до днес обикаля степите на Северна Америка.

Костите на античния бозайник са открити в почвен слой от плейстоцена, когато планетата била скована в последния си ледников период. Бизоните живеят в прериите и костите им се разпадат без остатък почти на 100 процента, ако не бъдат запазени по някакъв начин. Останките са открити случайно от експерти от Университета на Флорида, докато учените изследвали древно човешко поселение в района.

В продължение на 10 хиляди години този вид бизон е бил едно от най-големите животни, бродещи в Северна Америка. Тревопасното имало височина 2.8 метра, дължина от 4.8 метра и тежина почти 3 тона. Именно поради този факт бизоните били желана плячка за древните хора. Само един убит бизон можел да изхрани съществувалите по това време малки общности в продължение на десетки дни.

Убиването на иначе миролюбивия бозайник е било трудна работа, с оглед на примитивните оръжия на първобитните хора. Именно поради тази причина учените, които са направили разкопките, предполагат, че бизонското месо е било деликатес за предците ни. Основание за това дават малкото останки от бизон, които били открити в древното селище.

В самия център на поселението е открито древно огнище, където учените смятат, че се е приготвяла храната за всичките му жители. Около древното барбекю са намерени кости на различни животни като сърни, елени, еноти и дори мамути. Най-редки били костите на бизоните. Точно и затова учените смятат, че бизонското барбекю е било истински деликатес преди 14 хилядолетия.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати