Какво никога не бива да правим, ако видим планинска горила?

Какво никога не бива да правим, ако видим планинска горила?

Планинските горили са едни от най-невероятните създания на природата. Всеки, имал редкия късмет да се срещне с този вид, знае колко внушителен и впечатляващ е той. Сред щастливците, имали този рядък шанс, е и приключенецът Ларс Уитбърг, който разказва в своя блог за срещата си с удивителните представители на животинския свят.

След дълго търсене Уитбърг най-сетне успява да се докосне до магическия свят на планинските горили. Той открива няколко представители от вида в гориста местност от Уганда, разположена близо до границата с Конго. Там изследователят вижда повече от петнадесет горили, принадлежащи към едно и също семейство.

Натъква се на тях в момент, в който преминава през гъстата и почти непрогледна растителност. В гората е тихо и спокойно, когато изведнъж започват да се чуват странни шумове. Уитбърг ги определя като грухтене и рев.

Според наблюдателя по този начин животните комуникират помежду си. Само след няколко направени крачки смелият мъж успява да сбъдне една от най-големите си мечти и съзрява горилите.

Запомнете едно: Когато се намирате в близост до тези животни, не трябва да шумите. Избягвайте и зрителния контакт с тях, препоръчва приключенецът.

Специалистите съветват хората, озовали се в близост до планински горили, да не се приближават твърде много до тях и да не правят резки движения.

Желанието на Уитбърг да заснеме тези внушителни същества обаче се оказва по-силно от инстинкта му за самосъхранение и той все пак ги приближава. Така успява да направи няколко невероятни снимки и да запечата поне една частица от техния живот.

Планинските горили са сред защитените видове на нашата планета, а броят им намалява с всяка изминала година. Към 2012 година в света има едва около 880 екземпляра. Те живеят в семейства, съставени понякога от двадесет и повече горили, като глава на общността е мъжки екземпляр.

Женските планински горили достигат тегло от близо 100 кг, а мъжкарите могат да наддадат до почти 200 кг

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати