Учени разкриха любимите цветове на дървениците

Дървеници

Изненадващо откритие, свързано с предпочитанията на дървениците, направиха учени. Тези коварни гадини си имат любими цветове и предпочитат да се намърдват сред черни и червени чаршафи. За сметка на това избягват спалното бельо в зелени и жълти багри, информира Хелт дей, позовавайки се на данни от скорошно проучване.

Изследването е направено в лабораторни условия от специалисти, ръководени от Корейн Макнийл от Юниън колидж при Линкълн, Небраска. По време на експеримента си изследователите опитали да разберат дали дървениците имат предпочитания относно цвета на картонени убежища.

Те им предложили няколко такива и изчакали десетина минути, докато си изберат. В крайна сметка установили, че дървениците са привлечени от червения и черния картон, докато тези, обагрени в зелено и жълто, ги отблъскват.

Според учените техните предпочитания си имат логично обяснение. Те смятат, че тези насекоми най-вероятно са привлечени от червеното, тъй като го свързват с кръвта. Същевременно пък предпочитат да стоят далеч от жълти и зелени картони, защото им напомнят на места, които са добре осветени от слънцето.

Учените не са на мнение, че резултатите, до които са достигнали, не трябва непременно да се вземат предвид при избора на спално бельо, но все пак те подчертават, че хората могат да ги използват, за да контролират досадните гадинки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати