miau.bg»Статии»Живини»Уникално! Откриха още лемури джуджета

Уникално! Откриха още лемури джуджета

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k737
Миши лемури
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Лемури от три непознати досега вида бяха открити от учените. Те се причисляват към така наречените лемури джуджета, познати още като миши лемури, и са забелязани в горите на Мадагаскар, съобщават световни информационни агенции.

Въпреки че външно въпросните екземпляри приличат повече на гризачи, лемурите джуджета се смятат за примати, активни най-вече през нощните часове.

Интересното при тях е, че имат много по-голяма връзка с орангутаните, отколкото с полските мишки например. Този вид лемури имат доста разнообразно меню, като обикновено в него могат да попаднат не само ларви и насекоми, но също цветя и плодчета на растения.

Лемурите джуджета си приличат доста и на практика е много трудно да се направи разлика между отделните видове. Въпреки това изследователите са успели да отделят един вид от друг, служейки си с иновативни генетични изследвания. Така разграничили представители на три нови вида, които нарекли Microcebus ganzhorni, Microcebus boraha и Microcebus manitatra.

Новите генетични анализи са от изключително важно значение за науката. Благодарение на тях, както и на по-задълбочени познания, специалистите ще са наясно какво е движението на биоразнообразието в Мадагаскар.

Лемури

Освен това този вид иновативни изследвания може да допринесе за съхраняването на лемурите джуджета, чиято популация намалява заради дейността на ловците и обезлесяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest