miau.bg»Статии»Живини»Второ брадато лешоядче се излюпи у нас

Второ брадато лешоядче се излюпи у нас

Второ брадато лешоядче се излюпи у нас

Още едно брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център за диви животни. Мъникът се появи в същото семейство, в което се излюпи и друго бебе от вида в началото на месец, съобщават от екосдружението Зелени Балкани.

Първото мъниче на двойката беше обгрижвано няколко дни от специалисти и върнато в семейството си, но за второто най-вероятно родителите няма да могат да поемат отговорност и ще бъде предадено в приемно семейство.

Това се налага, тъй като в природата родителите от вида обикновено могат да се грижат добре само за един мъник, а оживяването на второто пиленце много често е поставено под въпрос.

Ето защо се очаква второто брадато лешоядче да бъде транспортирано до центъра Ричард Фауст край Виена, откъдето всъщност идват и родителите му. Там грижите за мъника ще поемат мъжки и женски лешояд, които са специално подготвени за ролята си на приемни родители.

Излюпването на двете малки брадати лешоядчета специалистите очакват от близо десетилетие. Припомняме, че у нас този вид е изчезнал преди около шестдесет години и появата на екземплярите е изключително радостно събитие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати