Учени избръснаха мравки, за да докажат нещо впечатляващо!

18.04.2016
Учени избръснаха мравки, за да докажат нещо впечатляващо!

Необичаен експеримент проведоха учени, за да докажат една от теориите си. Изследователите обръснаха няколко мравки, за да узнаят как по-точни тяхната космена покривка им помага по-лесно да преживеят тежките жеги в пустинята Сахара, предават чуждестранни издания.

Много от представителите на животинския свят, обитаващи пустинните предели, се чудят как да се избавят от високите температури. За разлика от тях обаче насекомите от вида Cataglyphis bombycina могат да живеят нормално, дори когато термометърът показва 50 градуса, отбелязват учените.

Ето защо изследователите от Свободния университет на Брюксел се наели да извършат експеримент точно с тези чудати мравчици. Тяхната цел била да открият нещо повече за начина, по който окосмяването на дребните животни влияе на техните телца.

За целите на своя опит се наложило те да упоят четиридесет мравки и да ги избръснат. Обезкосмяването на всеки екземпляр не било много лесна задача, но пък след около час телцата на насекомите били добре обръснати.

В крайна сметка специалистите успели да се доберат до информацията, която търсели. Оказало се, че именно благодарение на власинките по тялото си косматите мравки се затоплят по-бавно, а телесната им температура е с два градуса по-ниска от тази на обезкосмените участници в опита.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати