Най-дълголетните животни на Земята

Слонове

Планетата Земя е населена от не едно и две дълголетни животни. Някои от тях живеят повече, отколкото някога сте предполагали.

Обитателите на Северния ледовит океан, както и тези на Атлантическия оглавяват класацията. Това са соленоводните миди Arctica islandica, които живеят до възрастта от 500 години. Те достигат големината на човешки юмрук и имат уникалната способност да защитават тъканите си от разрушение. Учените смятат, че именно това е причината да оцеляват толкова години. Правят се опити чрез гените на мидите да бъдат лекувани различни човешки възрастови заболявания. Най-активни са тези с болестта на Алцхаймер.

До 200 години пък живеят гренландските китове, които обитават северните морета. Размерите им са наистина внушителни – 18 метра височина и 100 тона тегло. Учените са установили, че китовете, както и слоновете, не боледуват от рак. Дори да ги засегне, те имат специфичната способност да възстановяват повредените участъци на ДНК-то си. Учените са категорични, че ако успеят да разгадаят техния геном, ще намерят и начин да лекуват рак-а. Дори може да бъде разкрита тайната на дълголетието.

На трето място в класацията по продължителност попадат два животински вида - гигантските костенурки от Сейшелските острови и червените морски таралежи, обитатели на северната част на Тихия океан. Някои от тях живеят повече от 100 години.

Това е възможно благодарение на уникална особеност на тяхното ДНК. В края на хромозомите им се наблюдават повтарящи се последователности, чрез които може да се установи колко бързо протичат процесите на стареене. За разлика от тях човешките се съкращават с годините и много по-бързо водят до остаряване.

Гигантска костенурка

Следващи в класацията са папагалите и слоновете, чиято максимална възраст е 70 години. Някои новозеландски индивида Какапо достигат до 90 годишна възраст.

Освен дълголетни има и животни, които на практика могат да са безсмъртни. Това е най-вече медузата от вида Turritopsis dohrnii, която живее в моретата на тропическите и умерени пояси. Този уникален организъм може да обърне процеса на стареене и от възрастен да се превръща в млад полип. Клетките му много приличат на стволовите при човека, с разликата, че това животно се е научило да ги управлява в своя полза.

Сред растенията рекордът се държи от баобаба. Средна продължителност на живота при него достига 2–3 хиляди години. Единични видове достигат до рекордните 4–5 хиляди години.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати