Възкресяват древен бик, познат от пещерните рисунки

20.05.2016
Древен бик

Повече от 250 хиляди години прародителите на днешните зубри – туровете, бродели из степите на Европа и Азия. Тези забележителни животни респектирали древния човек с могъщите си тела, огромни рога и буен нрав – факт, за който можем да съдим по многобройните скални рисунки в пещерите на Евразия.

Днес този едър тревопасен бозайник е изчезнал, но в най-скоро време той може отново да обикаля малкото останали диви пасища на Европа. Това поне е намерението на група английски учени, които се опитват да възкресят познатото от скалните рисунки говедо с помощта на гени, открити в дивите зубри в Кавказ.

Възкресяването на дивите турове е част от нова тенденция сред генните инженери в различни части на света, които се опитват да съживят отдавна изчезнали видове като мамута и пещерните лъвове.

В проекта за възкресяване на тура, наречен TaurOs, са се включили еколози, историци, генетици и биоинженери. Идеята им е чрез кръстосване на модерен добитък, имащ в гените си ДНК на тур, един вид да направят обратно развъждане и да възстановят древната порода.

Точно в това проектът се различава от този, целящ възстановяването на мамутите. При втория е необходимо извличането на ДНК от отдавна умрял екземпляр на древните слонове.

В развъдната програма освен кавказки зубри са включени и няколко примитивни или по-точно продукт на неселектирани породи говеда, които носят в гените си следи от древните турове. В момента проектът тече с пълна сила. Самата развъдна програма е стартирала през 2009 година и учените отбелязват, че са постигнали голям напредък.

Европейски бизон

Вече отглеждаме второ поколение от селектираните от нас животни. При новите индивиди се забелязва все по-голяма прилика с древния тур, казва ръководителят на програмата TaurOs професор Роналд Годери.

Към момента сме възстановили породата на 75 процента. Второто поколение бикове са с по-дълги крака, както е било при туровете. Рогата им вече добиват специфична форма, а на две от три добичета окраската е като при древните зубри, казва още Годери. Той се надява, че до края на 2019 година ще може да се похвали с действителното възстановяване на вида.

Турът властвал някога в цяла Евразия, но постепенно е напълно унищожен от човека. Последният представител от породата е бил убит през 1627 година в Полша. Едрото тревопасно е било на особена почит сред населението, живеещо преди траките по българските земи.

Най-древният религиозен олтар в Европа, открит край местността Калето в Мездра, е изграден от кости и черепи на турове.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати