miau.bg»Статии»Живини»Днес е Световният ден на врабчето!

Днес е Световният ден на врабчето!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
64273
Световен ден на врабчето
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

На 20 март се отбелязва Световният ден на врабчето и целта на датата е да привлече вниманието на хората към птицата, с която съжителстваме около 10 000 години.

Идеята за ден, посветен на врабчето, идва от дружеството Природа завинаги в Индия, която учредява Световният ден на врабчето за първи път през 2010 година.

В България се срещат 5 вида врабчета, като най-добре познато е домашното врабче, защото то се вижда най-често и е сред птиците, които не се страхуват да приближат човек.

В селата и по-малките градове се среща и полското врабче. На някои места у нас могат да се видят още скалното врабче, испанското врабче и италианското врабче.

Ден на врабчето

Световният ден на врабчето се използва и за да се акцентира върху тревожната тенденция за намалялата популация на този вид птица.

От Българското дружество за защита на птиците всяка пролет провеждат преброяване на обикновените птици у нас. Целта е да се събере актуална информация за пернатите и да се помогне за тяхното опазване.

Според данните от последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с близо 50%. Основната причина за това са използването на пестициди в селското стопанство, разораването на залесените площи и застрояването на градската среда.

От Дружеството за защита на птиците призовават всеки един от нас да помогне в опазването на врабчето, като постави хранилка за птици и семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest