Гълъби с раници изпълняват супер мисия в Лондон

Гълъби

След като стана ясно, че гълъбите се използват от някои наркопласьори за разпространение на наркотици, както и за шпионаж, сега пернати от вида са въвлечени в нова мисия. Този път обаче тя е благородна. Гълъби с ранички ще следят за качеството на въздуха в Лондон.

Специалните приспособления на птиците са снабдени с модерни сензори, регистриращи състоянието на въздуха. Гълъбите вече са пуснати и обикалят из столицата на Великобритания, изпълнявайки своята супер мисия, предават западни издания.

В акцията участват шест пернати кадри. Те са снабдени с GPS устройства и 35-грамов сензор, за да определят количеството на азотен двуокис в метрополиса.

Животните са били пуснати от база в Брик Лейн в началото на тази седмица, а техните резултати се споделят в социалните мрежи. Продължителността на проекта ще е само няколко дни, като идеята е не само да бъдат получени данни, но и да бъде насочено общественото внимание към ситуацията.

Откакто действат по задачата си, птиците са направили измеравания на въздуха в няколко важни района в Лондон. На този етап от данните става ясно, че в Уестминстър нивата на замърсяване на въздуха са високи и това никак не е за пренебрегване. Предстои информацията, получена чрез птиците, да бъде съпоставена с данни от измерванията на Световната здравна организация

Замърсяването на въздуха е сред сериозните проблеми, с които се сблъскват жителите на някои от най-големите населени места в света. Смята се, че Лондон замърсяването на въздуха води до 9500 смъртни случая на година.

Сред другите градове, имащи проблеми с качеството на въздуха, са Пекин, Китай, Ню Делхи, Индия, Сантяго, Чили, Гуанджоу, Китай и др. Припомняме, че неотдавна стана ясно, че България е сред страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Ето защо със сигурност можем да кажем, че проблемът е актуален и у нас.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати