Термитите са невероятни архитекти, бобрите са с инженерни познания

Термит

Има много представители на животинския свят, които имат невероятни способности, на които много архитекти и инженери могат да се възхищават. Така например термитите са известни като създателите на най-големи постройки в света на животните.

Термитите, които достигат до 10 сантиметра дължина, могат да построят в екип кули, които стигат до над 7 метра височина и са с диаметър от 12 метра. Тези кули тежат по няколко тона. Освен че строят над земята, термитите са и страхотни подземни строители. Тези невероятни насекоми с общи усилия могат да изкопаят тунели до над 40 метра под земята.

Птиците, които са известни с името обществени тъкачи и живеят само в Африка, с групови усилия създават невероятни жилища. Тези птици не строят отделни гнезда, а се обединяват в колонии до 300 двойки и заедно строят гнездо, което е високо над 7 метра и е широко около 2 метра. В това гнездо има отделна стая за всяка една двойка. Това гигантско гнездо позволява на обществените тъкачи да са на топло през студените нощи и да се охлаждат през лятото. Понякога обществените тъкачи допускат в гнездата си други видове птици.

Голите земекопи, които приличат на къртици без козина, са много организирани. Тези страховити на вид създания с почти прозрачна кожа и гигантски зъби, които са несъразмерно големи спрямо главата им, достигат до 10 сантиметра дължина и тежат около 40 грама. За да оцелеят, те живеят в колонии от стотици свои събратя и заедно създават сложна мрежа от тунели. Въпреки малкия си размер земекопът може да живее до 28 години.

Къртица

Мравките, които живеят в Югоизточна Азия, са известни като най-великите строители сред всички представители на вида си. Мравуняка, който те построили на 8 метра дълбочина под земята, е с размер около 50 квадратни метра. В него има много вентилационни тунели и градини, в които мравките отглеждат растения, на които са закрепени листни въшки.

Ручейникът, който представлява ларва на насекомо, строи под водата специални мобилни къщи, с които се предпазва от изяждане. За да създаде къща, в която да се крие от враговете си, ручейникът използва миди, камъчета и парчета отпадъци, които открива във водата. След известен период ручейникът излиза на повърхността на водата, където излиза от архитектурното си творение и се превръща в крилато насекомо.

Гениалните инженери в света на животните са бобрите. Те използват силните си зъби, за да гризат дърветата и да строят бентове. С помощта на бентовете те се пазят от хищници и създават дълбоки вирове, където могат да строят домовете си. Къщите на бобрите имат подводен вход, през който не могат да влязат сухоземни хищници. Най-дългият бент, построен от бобри, достига над 850 метра дължина.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати