miau.bg»Статии»Живини»Изродиха горилче в Бристол с цезарово сечение

Изродиха горилче в Бристол с цезарово сечение

Изродиха горилче в Бристол с цезарово сечение

Рядка процедура бе извършена в зоопарка в Бристол, Великобритания. Бебе горилче се появи на бял свят, след като майка му беше подложена на цезарово сечение.

Специфичната манипулация беше направена от професионален гинеколог, а благодарение на отличната му работа сега и майката, и малкото са в добро състояние, съобщават чуждестранни информационни агенции.

Намесата на гинеколог се наложи, след като се появиха някои усложнения при късната бременност на женска горила. Така животното беше акуширано от д-р Дейвид Кейхил, който е професор по репродуктивна медицина в Бристолския университет. След като извърши нелеката процедура, експертът изроди 1.2-килограмово маймунче.

Мъничето е от женски пол. Когато се появило на бял свят, лекарският екип му помогнал да започне да диша. Сега получава доста грижи и укрепва малко по малко.

Процедурата развълнува силно както гледачите в зоологическата градина, така и самият д-р Кейхил. Лекарят не крие, че заедно с раждането на собствените му дечица, акуширането на горилата е било едно от най-вълнуващите моменти в живота му, които със сигурност никога няма да забрави.

Това събитие също така е и едно от най-големите мои постижения, категоричен бе лекарят.

Припомняме, че това не е първият случай, в който горилче се появява на бял свят по подобен начин. Долу-горе по същото време преди две години в зоологическата градина в Сан Диего, Калифорния женска горила се сдоби с мъниче, след като претърпя подобна интервенция.

В този случай раждането стартирало по традиционен начин, но след неочаквани затруднения животът на майката бил заложен на карта. Ето защо лекарите бързо взели решение да направят цезарово сечение на 18-годишната горила Имами.

Учените обясняват, че прилагането на цезарово сечение за израждане на човекоподобни маймуни е рядкост, но в някои случаи е силно наложително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати