Най-отровната змия убива 400 човека с едно ухапване

Тигрова змия
Универсална четка за косми за прахосмукачка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
20.02 лв.
Виж ››

Най-отровната земя на планетата живее в Австралия и Нова Гвинея. Тя дължи името си на черните и жълти ивици, с които е покрито тялото ѝ. Само едно ухапване на тигровата змия е достатъчно, за да загинат от отравяне 400 човека.

За щастие, тигровата змия е много миролюбива и никога не напада хората. Тя може да ухапе някого само ако я нападнат или ако я настъпят. В Австралия навсякъде по улиците природозащитници слагат информационни табла за тигровата змия. Те призовават тези красиви змии да не се убиват, ако не са нападнали някого, но повечето хора предпочитат действията пред това да изчакат да бъдат ухапани.

С по-слабо действаща отрова е змията тайпан, която също се среща в Австралия, а също така на крайбрежието на Индонезия и Малайзия. Тя може да убие около 100 души с едно ухапване - за толкова стигат токсините в отровата, която отделя, когато забива зъбите си в жертвата. Въпреки че има вече противоотрова срещу ухапването от тайпан, ако не бъде приложен 3 минути след нападението на змията, човек не може да бъде спасен.

Тайпан

Морската змия Дюбоа, която също живее край Австралия, е силно отровна. Тя живее на не много голяма дълбочина и постоянно изскача на повърхността, защото ѝ се налага да диша. След ухапването на тази морска змия човек загива заради парализиране на белите дробове.

И отново в Австралия е следващата по токсичност змия - мулга, известна и като кафявият крал. Нейното ухапване е смъртоносно, но ако се инжектира противоотрова до половин час, човек може да бъде спасен. Често обаче мулга се бърка с кафява змия, заради което не се използва необходимият за спасяването серум.

Змия Мугла

Малайзийският крат, който живее в Малайзия, е с токсичност на отровата, която му позволява да убие 10 души само с едно ухапване. Малайзийският крат е лесно разпознаваем, тъй като тялото му е покрито с големи черни и бели пръстени.

Пясъчната ефа е красива златиста змия на бели петна, която живее в Африка. Тя е толкова отровна, че с лекота може да убие пет човека с едно ухапване. Ухапването на малката ефа предизвиква неспирно кръвотечение от носа и ушите на жервата. Дори ако бъде спасен човекът, ухапан от ефа, обикновено се налага да се ампутира ухапаният крайник, защото той почернява за броени минути.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати