miau.bg»Статии»Живини»Делфини ловят риба с мрежи от кал

Делфини ловят риба с мрежи от кал

Делфини

Делфините постоянно изобретяват нови методи за ловене на риба и в това отношение палмата на първенството държат бутилконосите делфини. Те ловят риба по специален начин, като я улавят в мрежи, създадени от кал, с помощта на опашките им.

Когато излизат за риба, бутилконосите делфини се движат в група от по четири или пет представители на този вид. Те се приближават към брега, където един от делфините започва да оформя кръг, като влачи опашката си по дъното и вдига облак от кал във вид на пръстен във водата.

Постепенно кръгът става все по-тесен и по-тесен, тъй като делфинът се върти в спирала, и стеснява кръга. Рибите мислят, че са се хванали в мрежи, и започват да подскачат нагоре във водата, защото мислят, че това е единственият начин да се спасят от хватката на рибарската мрежа.

Докато единият делфин продължава да бие с опашката си по дъното, останалите отварят устите си и рибата сама пада в тях. След това, за да може да се нахрани и първият делфин, другите започват да се редуват и да правят калните мрежи.

Друг групов метод за риболов, който делфините използват, е да направят кръг около пасаж от риби във водата. Те започват да се движат нагоре към повърхността и рибите правят същото, защото са обкръжени отвсякъде. След това схемата е същата, както и с калните мрежи - рибите подскачат във въздуха и падат право в отворените усти на делфините.

Някои делфини изтласкват пасажа от риби на самия бряг, като и те излизат на сушата. Този метод е опасен, тъй като делфинът може и да не успее да се върне във водата, ако се отдалечи прекалено много от нея. Но обикновено при този начин на риболов делфините събират тълпи от рибари край брега.

Рибата изскача на брега, рибарите я ловят, но дават дял и на делфините, които им осигуряват доста добър улов. Ако някой делфин не може да се върне, рибарите веднага реагират, защото знаят, че той ще се върне с още много риба.

Понякога делфините ловят риба и самостоятелно, като я преследват във водата и я хващат, но като цяло предпочитат груповия риболов, тъй като той има много по-голям успех и делфините успяват да се нахранят обилно, когато работят в група.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати