Мекотело бие рекорда на костенурките с 410 рождени дни

Мекотело бие рекорда на костенурките с 410 рождени дни

Абсолютният рекорд по дълъг живот държи мекотелото исландска циприна, което може да достигне до 410 години. Кръговете на черупката на циприната показват възрастта ѝ, а също така промяната на температурата на водата, където е живяла. Освен мекотелите и рибите могат да живеят дълги години.

Специалистите по ихтиология са категорични, че сред най-дълго живеещите същества на планетата са точно рибите. На практика никой не може да каже колко точно живее дадена риба, тъй като риболовът съществено пречи на изучаването на дълголетието на морските обитатели.

Езерна есетра, която живяла над 150 години, е била уловена в началото на миналия век, а край бреговете на Аляска преди около половин век е уловен кит, доживял до 130-годишна възраст. В стомаха на кита били намерени оръжия от XIX век. Сред най-дълго живеещите риби са белугите и сомовете - те могат да достигнат до над 130 години, ако преди това не бъдат уловени.

Мекотело бие рекорда на костенурките с 410 рождени дни

Пуйковият лешояд също се нарежда сред най-дълго живеещите обитатели на Земята. Той може да живее до 118 години, но само ако не лети на много голяма височина. Най-големите врагове на пуйковите лешояди са самолетите, с които те се сблъскват във въздуха.

Белоопашатият орел живее по-малко от пуйковия лешояд - едва 100 години. Сред най-дълго живеещите сухоземни обитатели на планетата е азиатският слон, който може да доживее до 90-я си рожден ден. Гущерът Гатерия, който прилича на голяма игуана, е запазил вида си отпреди 220 милиона години. Този гущер живее около 200 години.

Знае се, че костенурките живеят дълго. Сред тях на най-дълъг живот се радват галапагоските костенурки, които могат да достигнат до 250-я си рожден ден.

Червеният морски таралеж живее около 150 години, макар че доскоро се е смятало, че това животно изкарва само едно десетилетие. При екземпляри на над 100 години не са открити никакви признаци на стареене, така че не е ясно колко точно може да живее червеният морски таралеж.

Най-странен живот обаче водят антарктическата гъба и хидроидната медуза. Антарктическата гъба, която живее в ледените антарктически води, расте с 0.2 милиметра на година. Тази гъба живее на 200 метра дълбочина и достигат до 2 метра в диаметър. За да порасне толкова тази гъба, са нужни около 5 хиляди години.

Хидроидната медуза също може да живее хиляди години, тъй като може да връща тялото си в състояние на полипи, а след това отново да достига до зрялост. Животът на тази медуза може да бъде прекъснат само механично.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати