Овце пращат SMS-и на стопаните си

Овце
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Предприемчиви фермери вече имат начин да разбират кога овцете им са изложени на риск и това става, като получават SMS от животните си. Швейцарски биолози са разработили специално устройство за селскостопански животни с вграден сензор за сърдечен ритъм.

Когато овцете са уплашени, защото ги напада хищник, сърдечният им ритъм се променя от 70 удара в минута до 225 удара в минута. Сензорът долавя това и на секундата изпраща SMS на стопанина и на овчаря на стадото, за да ги алармира за опасността.

По този начин стадата на швейцарците вече се опазват от хищници благодарение на умната технология. Тя е закачена върху нашийник, който се слага на врата на овцата, за да се следи пулсът й. Създателите на технологията са разработили и специален репелент, който е вграден в нашийника.

Смс

В момента, в който хищникът наближи овцата, силната миризма, която трябва да го уплаши, ще подейства и животното трябва да е наистина много гладно, за да реши да атакува блеещата плячка. След десетки проведени тестове се оказало, че не се налага абсолютно всяка овца от стадото да е с нашийник с вградени сензори.

Тъй като овцете имат така наречения стаден инстинкт, те реагират еднакво при опасност и е достатъчно нашийник да се слага на една на всеки десет овце, за да работи добре технологията. В противен случай телефоните на стопаните и овчарите ще прегреят, ако получат накуп двеста или триста съобщения от всички животни в стадото.

Според създателите на новата технология тя е по-добра дори от обучено овчарско куче-пазач. Интерес към новата разработка имат вече фермери от Франция и други европейски страни.

Въпреки новите изобретения обаче фермерите в Швейцария и Франция не смятат да се разделят с овчарските си кучета, тъй като те се справят добре не само с опазването на стадото, но и със събирането му, когато е разпръснато. Добре обучените овчарски кучета могат да намират изгубени овце, които са се отделили от останалите, както и да променят посоката на цялото стадо, когато това се налага.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати