Акулите подивяха! Рекорден брой нападения през 2015 година

Акули

Акулите буквално са подивели. За 2015 година са отчетени рекордните 98 нападения на морските животни срещу хората.

Животът си в неравностойната борба с хищниците през изминалата година са загубили шестима души. За сравнение през 2014 година следствие на близка среща с акули са починали трима души. Британският вестник Гардиън съобщава, че това надминава последния подобен рекорд, поставен през 2000 година. Тогава обект на нападения са станали 88 души.

2010 година също бяха отчетени рекордни за последните 10 години нападения. Тогава бяха атакувани 79 човека. На първо място бе САЩ, а на второ и трето - Австралия и Китай. Тогава бе отчетен ръст от 25 % при нападенията.

Нападенията през 2015 година са абсолютен прецедент и са индикация, че нещо в природата не е наред. Досега статистически бе прието, че годишно от острите зъби на морските хищници умират не повече от пет човека годишно.

Най-много нападения за изминалите 12 месеци отново са регистрирани в САЩ – 50, като 30 от тях са в щата Флорида. В черния списък попадат още Австралия с 18 нападнати и РЮА с 8.

В същото време обаче по неофициални данни хората всяка година изтребват по над 70 млн. акули. 30% от тях са видове, които са заплашени от изчезване. Нарасналият брой на нападенията може да се обясни с повишаващата се температура на морските води.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати