Масови самоубийства на делфини в Индия

Мъртъв Делфин

Самоубийствата на делфини и китове не са рядкост по света, но когато са групови, неприятно изненадват учените, които не могат да намерят логично обяснение за подобно поведение. Преди броени дни по крайбрежието край индийския град Тутикорин над 80 делфина излезли на брега, за да умрат.

Над 40 от тях загинали, останалите с огромни усилия от страна на отряди от доброволци били върнати обратно във водата. След това обаче върнатите във водата делфини отново и отново се връщали на сушата и се съпротивлявали, когато хората искали да ги върнат.

След като загинала тази партида от делфини, нови 20 водни обитатели излезли на сушата и усилията на доброволците да ги върнат във водата отново се оказали напразни. Всеки път, когато се озовавали на по-дълбоко, делфините се поокопитвали за около половин час, след което отново се връщали на брега.

Делфин

Учените, които са правили аутопсиите на загиналите делфини, са категорични, че нито един от тях не е боледувал от нещо сериозно. Обикновено делфините, които излизат на брега, за да умрат, са болни от нещо, и това за тях е начин да избягат от болката.

Но когато се самоубиват големи групи морски обитатели, в повечето случаи те са напълно здрави, затова учените не могат да намерят обяснение на този феномен, който се повтаря почти всяка година. Според някои учени е възможно делфините да придружават ранен събрат, тъй като те имат много силни социални връзки.

Според други специалисти влияние върху странното поведение на делфините има замърсяването на околната среда. Не е изключено желанието на делфините за масово самоубийство да е провокирано и от серията силни земетресения в началото на тази година в околностите на град Тутикорин.

През 1973 година, след серия земетресения в района на града и околностите, на брега са излезли над 140 делфини. Подобни случаи има и на други места по света - през февруари миналата година край брега на новозеланския залив Голдън Бей са излезли 198 делфина, за да намерят смъртта си на сушата. Усилията на хората да ги върнат във водата и тогава са били напразни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати