Какво яде най-старото животно на земята?

Гигантска Костенурка

Гигантска костенурка на впечатляваща възраст е най-старото сухоземно създание, известно на науката. Огромното животно е достигнало цели 183 години, а специалистите крепят здравето му със специална храна, предава Си Би Ес.

Старчето Джонатан е може би една от най-известните костенурки в света. Той обитава атлантическия остров Света Елена, където бива наглеждан от специалисти. Обичайно костенурката е похапвала листа и тревички, но учените преценили, че такова меню не е достатъчно богато за екземпляр с неговата възраст.

Още повече, че възрастната костенурка започнала да изглежда уморена и трудноподвижна. Джонатан едва успявал да дъвче храната си, което за експертите било явен признак, че той има нужда от помощ.

Ето защо те започнали да го захранват с моркови, банани, ябълки и краставици, като се надявали, че съдържащите се в тях витамини и минерали ще окажат благотворен ефект върху здравето му.

Предполагаме, че Джонатан е имал недостиг на полезни вещества, тъй като след промяната в диетата му, видът му се подобри, обясняват гледачите на гигантската костенурка.

Джонатън е живял на тази планета цели 183 години, като много от тях не са били никак леки. Той се появява на бял свят на Сейшелските острови, но по-късно, когато е на близо петдесет години се налага да се измести, тъй като го предоставят като подарък на губернатора на Света Елена. След него в това кътче се появяват и други костенурки, макар и от различни видове. Това са Миртъл, Ема, Дейвид и Фредерика.

Според учените сейшелските гигантски костенурки, към които се причислява Джонатан, живеят най-много до 150 години. Както става ясно обаче, възрастта на Джонатан надхвърля доста нормите.

Сега специалистите правят всичко по силите си, за да го запазят жив, колкото може по-дълго. Те споделят, че той е сляп заради катаракта, но пък слухът му е в добро състояние.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати