Най-големият сладководен аквариум у нас е напълно готов

Аквариум

Най-мащабният сладководен аквариум в страната, намиращ се в Русе, вече е напълно завършен. Удивителното кътче може да бъде видяно в Екомузея в крайдунавския град. То вече е обитавано от дванадесет вида риби, които най-вероятно ще предизвикат сериозен интерес у посетителите.

Както мнозина знаят, аквариумът отвори врати неотдавна, но въпреки това не беше напълно завършен. Сега обаче той е заселен с обитатели, съобщава ДарикнюзБг.

Аквариумът е атрактивен за възрастните и малките си гости, тъй като пресъздава не само обстановката, в която рибите живеят в природата, но и намесата на хората в местообитанието им посредством потънала лодка.

Без съмнение всички обитатели на аквариума са доста интересни, но най-екзотични сред тях са чига и руска есетра, пристигнали от развъдници. Водните обитатели са поставени около стена от римска крепост и част от статуя.

Посетителите на аквариума могат да видят още резервоар, в който има десет бели риби. Животните плуват около декор, който може да се свърже с дъното на река Дунав. В аквариума могат да се наблюдават и риби като платика, див шаран, сом, бабушка, скобар, каракуда. Разнообразието от видове обаче не приключва дотук. Очакванията са в най-скоро време мястото да сдобие и с костур.

Аквариумът, в който са настанени различните видове, е с общ обем от шестдесет и пет тона вода. Той се състои от шест резервоара, където се отглеждат различните видове. Всеки от съдовете е с вместимост от пет до осем тона вода.

Освен аквариум в Екомузея може да се види и терариум, който трябва да показва живота в блатна среда. В терариума също могат да се открият много любопитни животинки, сред които и червенобузести костенурки.

Малките създания са предадени от граждани, които вече не могат да полагат грижи за тях или не желаят да го правят. Специалисти подчертават, че за този вид костенурки е по-здравословно да бъдат предадени тук и да не се пускат в природата, тъй като родните географски ширини не са типични за тях.

Ето защо всеки, който по някаква причина иска да се освободи от червенобуза костенурка, може да я донесе тук. Същевременно и ако има някой, който желае да осинови изоставено мъниче, може да го направи на същото място.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати