miau.bg»Статии»Живини»Между шимпанзетата приятели също има доверие

Между шимпанзетата приятели също има доверие

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k737
Между шимпанзетата приятели също има доверие
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Шимпанзетата все повече изненадват изследователите. След като преди месеци стана ясно, че тези маймуни ясно могат да разграничават кое действие е добро и кое лошо, сега специалистите са открили още нещо, което е изключително любопитно.

Подобно на човеците шимпанзетата също създават своите приятелства въз основа на изграденото доверие, пише списанието Кърънт байолъджи, позовавайки се на изследвания, направени от специалисти на Макс Планк.

За целите на това проучване специалистите са анализирали поведението на петнадесет шимпанзета цели пет месеца. По време на него експертите установили кой е истински приятел на всяка маймуна и кой е заклет враг, взимайки предвид фактори като споделяне на храната, контакти и положени грижи.

По време на експеримента също така животните трябвало да участват в импровизирана игра на доверие по дванадесет пъти. Играта се състояла в това маймуните да изберат коя от две възможни връвчици да дръпнат.

Първата била наричана въженцето на недоверието, а втората - въженцето на доверието. Ако дръпнело първата, животното получавало достъп до известно количество храна.

Ако пък изтеглело втората връвчица, то открива пред друга маймуна достъп до огромно количество хранителни продукти. А втората маймуна от своя страна може да сподели храната с първата маймуна, ако двете се окажат близки.

Или казано по друг начин, с въженцето на доверието можели да се облагодетелстват и двете маймуни, но всичко зависело от това докаква степен има доверие между тях.

В крайна сметка учените забелязали, че шимпанзетата, които са изградили връзка и приятелство по-между си по-рано, без много да мислят, се възползвали от облагите на въженцето на доверието. Когато обаче дадено шимпанзе трябвало да общува в играта с не дотолкова близък партньор, то не било толкова ентусиазирано да му открива достъп до храната.

Изследването е направено от германски специалисти, които са сигурни в становището си и посочват, че човешкото приятелство има дълга еволюционна история, която всъщност е свързана със социалните връзки на приматите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest