Мексиканци благославят кучета и котки в църква

Мексиканци благославят кучета и котки в църква

Необичаен ритуал се проведе в Мексико. Куп домашни любимци бяха изведени от домовете си и въведени в черква в Мексико Сити, където питомците получиха благословия от истински католически свещеник.

Нетипичната за животните церемония се извършва със съгласието на техните стопани, които лично водят питомците си в божия храм. По време на ритуала те биват поръсени със светена вода, за да са здрави и да живеят дълги години.

Този ритуал обаче не е някоя съвременна приумица, а обичай датиращ още от шестнадесети век, съобщава Нова телевизия. В онези смутни времена хората благославяли по подобен начин работния си добитък. Те вярвали, че по този начин ще го предпазят от заболявания и той ще им служи дълги години.

С развитието на обществото традицията се запазила жива, само че се променили животните, съпътстващи човека. Ето защо днес пред църквата в Мексико Сити могат да се видят не селскостопански животни, а котки, кучета, морски свинчета от всевъзможни породи.

Това обаче е само един от странните ритуали, които се практикуват в Мексико. Припомняме, че не отдавна информационните агенции съобщиха за сватба между животно и мъж, осъществена отново като ритуал за успех.

Градоначалникът на малко рибарско градче Хоел Васкес Рохас встъпи в символичен брак с млад крокодил поради вярване, че животното всъщност е омагьосана принцеса, която след брака ще допринесе за добрия улов и благополучието на местните рибари.

Специално за импровизираната сватба булката беше облечена в рокля като на истинска младоженка. Сватбената церемония между двамата премина с тържество и много танци. Младоженецът се разходи с възлюбената си по улиците на населеното място, където беше радостно приветстван от всички.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати