Свободните кокошки имат повече паразити

Кокошки

Свободните кокошки наистина са по-щастливи, а отглеждането им е много по-етично. В същото време обаче в тях се откриват много повече паразити.

Данните на изследователите от университета в Калифорния показват, че пилетата, които се радват на живота, са по-близо до паразити като акари, въшки и кърлежи.

Клетките в търговските птицеферми са по-широки и предлагат много повече пространство. В тях обаче има по-малко пукнатини, в които живеят дървеници и кърлежи, а оттам много по-лесно влизат в контакт с птиците.

Освен това много повече паразити попадат в телата им, когато ровят в мръсотията на двора. Ако живеят в клетка, те не се докосват до червения пилешки акар, птичи акар и люспестокракия кърлеж, които иначе постъпват в птиците, когато чоплят земята с клюновете си.

По-голямата част от тези паразити от хилядолетия влизат в контакт с кокошките. В повечето случаи те им причиняват само лек дискомфорт. В някои случаи обаче могат да предизвикат и по-сериозни проблеми.

Кокошка

Изследванията показват, че пилешките паразити не представляват заплаха за човешкото здраве. За реална опасност за самите животни също не може да се говори, тъй като в естествената си среда те винаги са се сблъсквали с паразитите и са успявали да се преборят с тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати