miau.bg»Статии»Живини»Динозаврите се съблазнявали с танци

Динозаврите се съблазнявали с танци

Динозаври

Динозаврите са имали много по-сложна комуникация, отколкото мнозина подозират. Хищни представители са танцували, за да привлекат вниманието на интересния за тях индивид и да го пленят, смятат учени, изследвали следи от стъпки, оставени от огромните създания в западните предели на Колорадо в САЩ.

Всъщност някои от изследователите вече са правили предположения за любовни ритуали, извършвани от динозаврите, наблюдавайки ритуалните танци на техните наследници - птиците, но физически доказателства за това така и не са били намирани.

С откритията от Колорадо обаче съвсем сериозно може да се твърди, че динозаврите са си служели с ухажване, за да се впечатлят партньора си.

Експертите са попаднали на петдесетина следи от динозаври в пясъчните скали на 100 милиона години. Според учените тези белези приличат на следите, оставащи след пернати, извършващи ритуали в търсене на брачна половинка.

В материала, споделен в изданието Scientific Reports, намерените следи се съпоставят с тези от щраусите и птиците тупик. Учените са мнение, че те не свидетелстват за движения, извършени при търсене на храна или вода. Те най-после дават основание да се смята, че предположенията за поведението на тези огромно хищници не са никак безпочвени.

За момента обаче остава загадка кой точно е бил този вид динозаври. Има съмнения, че става въпрос за акрокантозавър, но те все още не са доказани.

Знаем, че телата им са били покрити с пера. Имали са добро зрение и гребени, сподели Мартин Локли, който е част от учените, разисквали темата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати