Птици докараха червен сняг на русенци

Птици

Необикновено явление стресна жителите на град Русе. Странни червеникаво-лилави петна се появиха по снега в първата седмица от новата година.

Те са се забелязвали на много места в града, като най-силно били концентрирани по кея и парковете. Червеният сняг обаче не се дължи на някаква аномалия, а просто на храненето на определени птици през зимните месеци, съобщава bTV.

Появата на необичайните багри доста озадачила русенци. Първоначално няколко местни жители се опитали да свържат цвета с пиратки, но много скоро сами отхвърлили тази версия, тъй като не били чули да гърмят такива пиротехнически средства. След това решили, че може да има връзка с дърветата наоколо, но и това предположение отпаднало.

За пръв път виждам такова нещо в Русе, диви се Ивайло Минев.

Появили се съмнения, че може да става въпрос за пръскане с химикали и за случая било сигнализирано на тел: 112. В крайна сметка загадката най-после била разгадана, като обяснението за червения сняг се оказало далеч нетолкова мистериозно.

Експерти обяснили на наплашените граждани, че не става въпрос за нищо опасно. Те разкрили, че багрите по снега са се появили вследствие на крайния продукт от храненето на птички, които в този период са формирали ята в крайдунавския град.

Става въпрос за хвойни дроздове. През зимните месеци се събират групички от около стотина такива птички, които дирят с какво да се нахранят. Конкретно в този случай са яли от плодчетата на храста копривка.

Орнитологът Венцеслав Петков обясни, че тези птичи лакомства са дребни и тъмни на цвят. Освен това не представляват заплаха за хората. По думите на експерта, след като плодовете на храста се преработят от птиците, крайният продукт, който те отделят, обагря снежната покривка в червеникаво.

И въпреки че в червеникавия сняг няма нищо притеснително, желателно е той да не се докосва, тъй като птичите изпражнения са източник на бактерии, съветват експертите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати