Щъркел пристигна в чирпанско село

Щъркел
Прибираща се каишка за кучета 6в1-38%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Неочакван дългоклюн гост е пристигнал през коледните дни в село Свобода, община Чирпан. Жителите на селището с изненада са забелязали на неговата територия заблуден бял щъркел.

От маркировката му узнаваме, че птицата пристига от Полша. Поради стечение на обстоятелствата обаче тя ще остане да зимува в България, предава БТВ.

Сигнали за птицата са подадени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Присъствието на щъркела силно развълнувало местните хора и те се опитали всячески да направят престоя на животното по-лек. През досегашните дни, прекарани в селото, птицата е посетила не една или две местни трапези с печено свинско месо.

Според екипа на Центъра има шанс пернатото да е било отглеждано в плен на по-ранен етап от живота си, тъй като видимо не се е притеснявало от човешко присъствие - нещо, което не може да се каже за всички негови събратя.

Специалистите обясняват, че белият щъркел по начало е мигриращ вид, който достига териториите на Южна Африка. Въпреки това не е изключено тези животни да изберат да презимуват и на Балканите, най-вече в страните, където климатът е по-топъл.

Необичайно високите температури през изминалите месеци най-вероятно са подлъгали полския гост и той е решил да си спести пътуването до крайната точка на миграционния път.

В такива случаи е нормално да търси места, които са по-спокойни и необитаеми от множество хищници. Но все пак решението на щъркела може да се промени с времето, ако температурите се понижат значително. Ето защо не е изключено той все пак да предприеме по-мащабна миграция скоро.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати