В периода на коледните празници има най-много изгубени домашни кучета

В периода на коледните празници има най-много изгубени домашни кучета

Дните между Коледа и Нова година обикновено се свързват с много положителни емоции, но за стопаните на домашни любимци те могат да се превърнат в истински кошмар. Точно в този период има най-много изгубени домашни питомци, показват наблюдения на родни специалисти.

Всяка година по време на новогодишните празници десетки домашни кучета се губят заради гърмежите, пораждащи пристъпи на паника в тях, уточнява д-р Марина Иванова, директор на Четири лапи за България, цитирана от 24часаБг.

Според специалиста в такива моменти представителите на животинския свят губят ориентация и се опитват панически да се крият на най-сигурното според тях място. Ето защо експертите съветват в тези дни кучетата да се извеждат по светло и в добре познати за тях зони.

Ако животното се разхожда в късните часове, е добре да носи светеща каишка или друго устройство, с чиято помощ да бъде открито, в случай че се отдели от стопанина си по някаква причина. Специалистите също така обясняват, че след като пристъпът на паника у животното отмине, то се връща в района, в който се е разделило със собственика си.

По тази причина се налага по време на издирването на домашния любимец един от стопаните да остане на същото място известно време, а друг да обикаля в района около семейното жилище.

В случай че кучето не бъде открито до няколко часа, незабавно трябва да се алармира за случая в социалните мрежи и да се разлепят снимки на животното в квартала. Със сигурност, когато повече лица за уведомени за инцидента, нараства шансът кучето да бъде открито.

Стопаните трябва да знаят, че пристъп на паника заради гърмежи кучето може да получи и вкъщи. Ето защо е добре във времето между Коледа и Нова година в дома да има тъмно и тихо кътче, което домашния любимец да приеме за убежище. Скривайки се в него по време на шумните чествания, той ще се чувства сравнително по-спокоен и защитен.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати