miau.bg»Статии»Живини»Животни дълголетници

Животни дълголетници

Безсмъртна медуза

Най-възрастната жена на Земята е на 116 години, което звучи внушително, докато не се сблъскате със следващите животни. За тях тази възраст е, ако не началото, то средата на един дълъг и щастлив живот.

Гигантска Сейшелски костенурка

Това е най-изтъкнатият вид костенурка Алдабра, която се отличава с невероятно дълъг живот. Един от наблюдаваните мъжки екземпляри на име Адавита е живял впечатляващите 255 години. Първият ѝ собственик - генерал Робърт Клайв, я открива на Сейшелския архипелаг. След смъртта му през 1774 година тя на няколко пъти сменя дома си и почива чак през 2006 година в индийски зоопарк.

Безсмъртна медуза

Най-странният представител на морската фауна безспорно е видът urritopsis nutricula. Тези медузи са буквално безсмъртни. Те могат да живеят вечно благодарение на уникален процес, наречен трансдиференциация. Той им позволява във всеки един момент да се трансформират обратно в началния си стадий на полип. По този начин медузата има способността да регенерира клетките си и по този начин да достигне до най-ранния стадий на развитието си, след което отново да започне да остарява. Това я прави биологично безсмъртна, но от друга страна, не я защитава от останалите опасности в морските дълбини.

Туатара

Това е изключителен вид влечуги, които живеят на няколко острова около Нова Зеландия. Засега са познати две техни разновидности, открити на достъпните острови. Предполага се, че те са единствените оцелели представители на цял разред влечуги - клюноглави.

Туатура

Разделът клюноглави се появява за пръв път на Земята преди цели 220 млн години, а единствените останали живи представители са именно туатара. Влечугите са известни с бавното си развитие. Един мъжки екземпляр станал баща чак на 111 години, а най-старото животно, живяло в плен, достигнал до впечатляващите 200 години.

Гренландски кит

Той обитава Северния ледовит океан и днес от него са останали по-малко от 25 000 екземпляра. Това е най-дълголетният бозайник на планетата. Най-старият екземпляр е на 211 години, а обичайно тези животни живеят до 200 години.

Мидата Panopea generosa

Тя е по-популярна с названието си geoduck, което произлиза от индианския израз заравям се надълбоко. Тази мида може да бъде открита най-вече във водите на залива Пюджет саунд в щата Вашингтон, заровени изключително дълбоко в калта и пясъка по краибрежието. Това е най-дълголетният вид, като има регистрирани миди, живели до 168 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати