miau.bg»Статии»Живини»Масова смърт на делфини у нас

Масова смърт на делфини у нас

Делфини

Рязко покачване на смъртните случаи на делфини се наблюдава у нас през месеците юли и август тази година. Повечето от тях са новородени делфинчета.

По нашенското крайбрежие в летните месеци са открити 62 мъртви делфина, голяма част от които новородени. Броят им е фрапиращ, особено като се вземе предвид, че от началото до средата на годината броят на умрелите животни е 25.

За да установят причините за смъртта на животните, те трябвало да бъдат изследвани. Откритите трупове обаче били силно разложени и не позволявали да бъдат взети проби от тях.

Оказало се, че в същото време на румънското крайбрежие е наблюдаван същия феномен на масов мор на животните. По турското и украинското крайбрежие не било отчетено подобно ниво на смъртност.

Наблюденията на ихтиолозите в крайна сметка открили причината за масовата смърт на делфините и тя е в хората. Оказва се, че навътре в морето се откриват много такива разложени трупове на малки делфинчета, което подсказало на специалистите откъде идва проблемът.

Тъй като делфините са бозайници, те се нуждаят от своята майка в продължение на повече от 6-9 месеца, чак след които преминават към самостоятелно хранене. Когато майката се оплете в безразборно разположените и повече от които незаконни рибарски мрежи обаче, тя умира и остава малките на произвола на съдбата.

Делфинчетата плуват дълго време, като в крайна сметка умират от глад. Те биват изтласкани и изхвърлени на брега от силните ветрове, теченията и бурното море.

Проблемът е изключително сериозен. Най-голяма вина може да се търси в незаконния риболов, който неколкократно превишава легалния. Излиза, че почти цялото ни крайбрежие е опасано с дънно прикрепени хрилни мрежи, в които делфините, търсейки своите коридори за предвижване в търсене на храна, попадат в тях, оплитат се и умират.

Както споменахме, проблемът не е само у нас. Подобни данни има и за румънските и украински крайбрежия и то от няколко години насам. Мерки трябва да бъдат взети спешно. Една от плануваните е поставянето на акустични устройства, наречени пингери, които да отблъскват делфините от мрежите.

Освен това е крайно време да се премине към използването на модифицирани рибарски мрежи, импрегнирани с различни химически съединения, които да ги правят по-видими за животните.

Прилагането на мерките обаче се бави, тъй като учените не са единни дали те ще са ефективни. Така например те могат да изгонят делфините от мястото завинаги или точно обратното – да ги залъжат, че тук има храна и да ги привлекат, което ще доведе до масова смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати