Древен гигантски саламандър бе открит в тайна пещера

саламандър

В Китай бе разкрита изолирана карстова пещера в района на град Чунцин, намираща се в централната част на страната. В нея бе открит гигантски саламандър, който е на възраст над 200 години.

Саламандърът е повече от огромен и тежи над 51.7 кг. Дължината му достига 1.4 метра. Установено е, че е на възраст над 200 години.

Откритата амфибия е изпратена за изследване и анализ. В последните години в Китай видът гигантски саламандър е на път да изчезне.

Китайският саламандър все още обитава планинските райони на югозападната и южната част на Китай. Земноводните обожават чистите потоци, езерата, както и подземните водни басейни. Основна храна за тях са омарите, раците, както и по-големите видове риба.

В последните 30 години популацията на гигантските саламандри е редуцирана почти до минимум в резултат на бракониерството. Поради това видът е поставен под защитата на закона и е определен като критично застрашен.

В страната притежанието на гигантски саламандър се смята за разкош, а месото му е едно от най-луксозните. Пред 60-те години само от провинция Хунан са добивани повече от 15 тона месо всяка година. В народната медицина пък животното е основа на лекарства, което също намалява броя му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати