Пенсионираха първото куче-водач

Лабрадор

Организация Очи на четири лапи пенсионира първото си куче-водач. Лабрадорът Вълтава бе верен другар на незрящите цели осем години, а днес излиза в заслужена почивка.

След 56 дипломирани и предоставени животни в първата подобна организация в България Валтава е първото пенсионирано по възраст куче-водач у нас.

Вълтава прекара две години в обучение и още шест в семейството на Албена и Румен Алексиеви. Тя дойде специално от Чехия, за да помага на Румен, който преди осем години внезапно губи зрението си. Кучето бързо се превръща в част от семейството. Новите ѝ стопани я приемат като собствена дъщеря.

Чернокосместата лабрадорка е добре обучена и изключително предана. През всичките тези години тя е непрестанно до Румен и му помага във всяко ежедневно занимание. Албена споделя, че разчита на кучето повече, отколкото на човек, и спокойно поверява грижите за мъжа си в нейните лапи.

След дългогодишната служба обаче Вълтава остаря и вече не е способна да помага на семейството пълноценно. Вариантът е кучето да бъде дадено за осиновяване. Румен не се колебае и миг и решава досегашната му помощничка да остане в дома му като домашен любимец.

Днес Румен вече има две любими животни. Заместникът на Вълтава е златният красавец Кайзер. Той помага на мъжа да се движи по улиците, докато пенсионерката си почива на топло у дома.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати