България връща конфискувани папагали на Африка

Папагал Жако

На 16.09.2014 година у нас бяха конфискувани 30 сиви папагали жако. Те бяха иззети от митническите служители на ГКПП Видин, когато български гражданин се опита да ги изнесе за Чехия с фалшиви превозни документи. Птиците бяха приети в спасителния център в столичния зоопарк.

Папагалите жако се срещат единствено в Африка и са обявени за защитен вид от Вашингтонската конвенция. Въпреки това от години са обект на незаконна търговия и биват продавани незаконно от контрабандисти из цял свят.

Сивият папагал жако е предпочитан домашен любимец, заради което често е обект на незаконен внос в Европейския съюз.

В зоопарка папагалите бяха отделени в специално карантинно отделение. Там ветеринарите ги подложиха на различни прегледи.

Тогава бе установено, че някои са прекалено слаби, а няколко бяха диагностицирани с различни деформации. През първите месеци на престоя си те бяха сложени под карантина и претърпяха серия от лечебни терапии.

След карантината папагалите бяха преместени в клетки, аранжирани специално за тях. Те се хранеха с любимите им ядки и плодове. Миналата сряда птиците поеха на дълъг път обратно към родната си Африка, където ще бъдат пуснати на свобода.

Това е втората незаконна пратка папагали жако, уловена през последните години. През 2010 година бяха заловени 108 птици.

Едва 32 от тях оцеляха и бяха върнати в Уганда и пуснати на свобода. Днес, от 30-те папагали жако, в Африка връщаме 20.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати