Родиха се първите кутрета, заченати ин витро

Кученца Бигъл

Първите заченати ин витро кученца се появиха на бял свят в САЩ. Уникалната репродуктивна технология за пръв път се използва успешно върху животни, след като близо 30 години се използва при хората.

Първите ин витро заченати животни се появиха на бял свят през юли. Това са 7 кученца, като две от тях са мелези между бигъл и кокер шпаньол, а останалите 5 са чисти бигъли.

Учените се опитват да оплодят кучета чрез ин витро технологията от средата на 70-те години на миналия век, но безуспешно. Този път в матката на кучето са заченати 19 ембриона, 7 от които се захващат. Родените кученца са в отлично здраве и се развиват повече от добре.

Успешната репродуктивна технология при кучетата ще даде възможност на учените да спасят от изчезване редица породи кучета. Чрез генно редактиране те ще отстраняват наследствените кучешки болести и ще ги направят по-добри.

За разлика от другите бозайници репродуктивните цикли при кучетата са доста различни, а това води до трудно оплодяване на яйцеклетката.

С новата технология обаче трудностите лесно се преодоляват. До 90 % от ин витро оплождането на кучетата в бъдеще гарантират пълен успех.

Кучетата и хората имат над 350 общи наследствени заболявания. В сравнение с другите животни, те имат близо два пъти повече гени.

Новата технология ще помогне чрез кучетата да бъдат разгадани и излекувани редица генни болести, както при тях, така и при хората.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати