Месоядството е по-опасно от климатичните промени

Крави

В наши дни биоразнообразието на планетата е крайно застрашено. По-опасно дори от климатичните промени се оказва месоядството. Според специалистите, ако човечеството не намали драстично консумацията на месо, това ще доведе до катастрофални последици.

Оказва се, че именно месоядството и прякото влияние, което то оказва върху използването на планетата, е основната заплаха за флората и фауната на Земята. Едва след това се нареждат климатичните промени като втора най-сериозна заплаха.

За да се осигури нужното количество месо, милиони животни биват отглеждани на огромни територии. За изхранването им отиват огромни количества консумативи. Човешкото хранене оказва огромно влияние върху околната среда и има невероятна важност за оцеляването на планетата.

Ако темповете се запазят както в момента, до 2050 година земите, използвани за добив, ще се увеличат с до 50%, т.е. - с около 3 млн. квадратни километра. Територията е много повече от тази, която ще бъде загубена следствие на климатичните промени и замърсяването. Това ще доведе до изчезването на много животински видове.

Месоядството вече оказва своите негативни последици върху хората и планетата. Консумацията на червено месо е изключително вредна за здравето ни. Освен това над три четвърти от обезлесените територии в Амазония днес се използват или за пасища, или за земеделие.

В скоро време същото ще сполети и Африка. За да бъде спряна тази тенденция, учените предлагат всеки човек, който консумира месо, да го намали с 10% за сметка на повече плодове и зеленчуци. Една толкова малка промяна в световен мащаб може да окаже невероятно влияние върху биоравновесието.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати