Маймуни крадат яйцата на кайманите

Капуцин

На 16-тия конгрес на Бразилското общество по приматология зоолози са разказали за твърде необичайното поведение на южноамериканските капуцини. Оказва се, че маймуните са се научили да крадат яйцата на алигаторите.

Южноамериканските капуцини са едни от най-развитите видове маймуни. Отдавна се знае, че те имат доста технична мисъл и умело могат да използват различни предмети като оръдия.

Така например те са се научили да разбиват орехи с камък, като създават импровизирана наковалня. За пръв обаче те проявяват подобно необичайно поведение, като кражба на яйца.

Учените са наблюдавали 60 гнезда на каймани край брега на река Солимойнс чрез камери в продължение на три години в резервата Кели Торалво - участък на Амазонка в горното ѝ течение. През целия период на те наблюдавали как маймуните отмъкват яйцата на кайманите буквално под носа им.

Кайман

За целта използвали пръчки, с които бързо изкопавали гнилата трева, която влечугите обичайно използват, за да прикрият яйцата си. Капуцините вадели едно яйце, отнасяли го в бърлогата си и го изяждали. След това се връщали за още.

Новата практика на капуцините обаче била твърде рискована. Гнездата с яйцата обикновено се охраняват от женските каймани. Те се отдалечават от тях само, когато търсят храна, което пък е идеалното време за крадливите маймуни.

Освен влечугите обаче, тук се навъртат и ягуари, но въпреки това зоолозите не са отчели нито едно нападение на хищник над маймуна. Това е доказателство за невероятните умения, които маймуните са развили.

Стратегията на капуцините е доста успешна. Всяко от яйцата на кайманите тежи около 140 г, а в едно гнездо могат да бъдат открити до 60 яйца.

Наблюденията показват, че похищенията на маймуните не нанасят особена вреда на популацията на кайманите, тъй като в резервата броят на алигаторите е най-големия в цяла Южна Америка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати