miau.bg»Статии»Живини»Как якутските коне издържат на студа

Как якутските коне издържат на студа

Якутски Кон
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Якутските коне, обитаващи Северния полярен кръг, издържат на температури до минус 70 градуса. Учените са опитали да разшифроват генома им в опит да разгадаят как животните са се адаптирали към суровите природни условия.

В рамките на изследването те са анализирали генетичния материал на девет якутски коня, живели в миналия век, този на животно, обитавало територията на съвременна Якутия преди около 5200 години, и коне от епохата на късния плейстоцен. Те били сравнени с 27 проби от ДНК-то на опитомени съвременни якутски коне.

Резултатите били повече от интересни. Оказва се, че съвременните видове якутски коне, добре приспособени към ниските температури, не са потомци на древните видове, обитавали Сибир в миналото.

Те са дошли в района преди 600-900 години със своите стопани и бързо са успели да се приспособят. Това доказва колко бързо един вид може да се приспособи към условията, в които е поставен.

Якутски Коне

За разлика от останалите жребци, якутските коне се отличават с къси крака, по-ниски са и имат характерна дебела козина, която не им позволява да изразходват топлината си максимално. Те са изключително красиви и са защитен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати