Как якутските коне издържат на студа

Якутски Кон
Прибираща се каишка за кучета 6в1-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
42.50 лв.
Виж ››

Якутските коне, обитаващи Северния полярен кръг, издържат на температури до минус 70 градуса. Учените са опитали да разшифроват генома им в опит да разгадаят как животните са се адаптирали към суровите природни условия.

В рамките на изследването те са анализирали генетичния материал на девет якутски коня, живели в миналия век, този на животно, обитавало територията на съвременна Якутия преди около 5200 години, и коне от епохата на късния плейстоцен. Те били сравнени с 27 проби от ДНК-то на опитомени съвременни якутски коне.

Резултатите били повече от интересни. Оказва се, че съвременните видове якутски коне, добре приспособени към ниските температури, не са потомци на древните видове, обитавали Сибир в миналото.

Те са дошли в района преди 600-900 години със своите стопани и бързо са успели да се приспособят. Това доказва колко бързо един вид може да се приспособи към условията, в които е поставен.

Якутски Коне

За разлика от останалите жребци, якутските коне се отличават с къси крака, по-ниски са и имат характерна дебела козина, която не им позволява да изразходват топлината си максимално. Те са изключително красиви и са защитен вид.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати