Австралийци следят акули с дронове

26.11.2015
Акули

Австралия реши да използва модерните технологии, за да се предпази от нападенията на акулите. И макар че те са по-скоро рядкост, властите решиха да се застраховат.

Ежегодно в Австралия биват регистрирани по няколко нападения на акули, резултат от които са загуба на крайник или летален изход за нападнатите. За да не допуснат повече атаки на най-страшните морски хищници, правителството инвестира 11.6 милиона долара в нова стратегия, включваща използването на патрулиращи дронове и GPS технологии.

Дроновете, които ще се включат в наблюдението на акулите, ще бъдат снабдени с видеовръзка, която ще изпраща в реално време кадри от повърхността на океана. Те ще бъдат управлявани най-напред от опитни наземни оператори. Ако системата се окаже успешна, се планира самите спасители да контролират дроновете по време на техния полет.

Най-голямо внимание ще се обръща на сравнително плитките води в близост до брега и ще се следи за акули в тях. Когато дронът разпознае морския хищник, който се намира в близост до плаж с летовници, той ще изпраща сигнал до спътник, който, от своя страна, ще алармира местните спасители.

Местоположението на акулата ще бъде установявано чрез подробно GPS сведение, което той ще изпраща. То ще бъде допълнително подобрено чрез използването на умни шамандури. До момента се използваха шамандури, които залавяха акули, но поради бавната връзка животните често умираха.

Популацията им намалява и поради безразборните убийства, които се извършват с цел предпазване на гражданите. Правителството се надява новият метод да намали броят на починалите акули и само най-опасните да бъдат умъртвявани. Те ще бъдат използвани за научни цели.

Програмата включва и увеличаване броят на хелокоптерите, които ще кръжат над бреговете на Австралия. Проектът ще бъде реализиран в Кофс харбър, разположен на северното крайбрежие на Нов Южен Уелс. Така сърфисти и плувци все по-рядко ще се срещат очи в очи с опасните акули.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати