Инициативата 1 000 000 кошера спасява популацията пчели на планетата

Пчели

Български пчелари се включиха в уникален по рода си проект за опазване на пчелните популации, наречен 1 000 000 кошера, чийто организатор е българската фондация Имам си кошер (I have a bee). Целта на родната неправителствена организация е да убедят поне един милион човека по целия свят да станат пчелари, като по този начин се опази все по-намаляващата популация на изключително важните за живота на Земята насекоми.

Идеята на екипа, стоящ зад фондация Имам си кошер, е не толкова да направят от хората запалени пчелари и земеделски производители, а да развият пчеларството по-скоро като хоби. Желаещите да отглеждат по един кошер, дори и да не успеят да си набавят необходимото количество мед за домашно ползване, могат да са спокойни, че са помогнали за една благородна кауза, каквато е спасяването на медоносната пчела.

Световно известен факт е, че повече от 70% от растенията на Земята зависят от пчелите. Без тях те няма да могат да се размножават, което ще доведе до верижна екологична катастрофа и масова гибел на живота на планетата. Хората също са изключително зависими от пчелите точно по този показател, тъй като основните хранителни продукти, необходими за съществуването им, се набавят от растенията и от животните, хранещи се с тях.

Пчелите са отговорни за опрашването на памука, от който се правят голяма част от дрехите и не на последно място, пчеларството е индустрия за 200 милиарда долара, чийто крах ще доведе до невиждана икономическа криза.

Пчелни кошери

За съжаление статистиката сочи с всяка изминала година все по-стряскащи факти за популациите на пчелните семейства. От 90-те години насам се наблюдава устойчив спад в популацията на пчелните семейства по света и България не прави изключение от тази тъжна статистика. Данните показват, че само за 10 години близо 30 процента от популацията на пчелите в Европа е изчезнала.

Стремежът на създателите на проекта е в неговия край все повече хора да гледат на пчелите не като на селскостопански животни, а като на домашни любимци. Девизът на ентусиастите от фондация Имам си кошер е: Не е страшно да гледаш пчели, страшното е да не гледаш!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати