Прашецът на древните пчели разкрива навиците им

Пчела на цвете

За да установят как са работели процесите по опрашване в миналото, учените от години изследват прашеца, полепнал по древни изкопаеми насекоми.

Наскоро те разкриха, че най-ранните пчели, появили се след измирането на динозаврите, не са подбирали и са кацали на различни цветя, за да се хранят. За потомството си обаче са избирали храна само от специално избирани растения.

Американските и швейцарски палеоентомолози са съсредоточили своите изследвания върху 11 отпечатъци от изкопаеми пчели. Те се отнасяли към 6 вида от трибите Electrapini. Живелите в средата на еоцена насекоми са открити в немските Месел и Еквелд. Възрастта им е около 44-48 милиона години.

При изследванията по телцата на пчелите биват открити следи от прашец от най-различни растения. Регистрирани са общо 12 разновидности прашец, спадащи към 8 семейства.

Пчела

Този в кошничките на задните крайници обаче бил доста по-еднороден и спадал само към три вида растения с един и същ строеж. Той бил специално подбиран от пчелите за храна на личинките.

От изследването става ясно, че за себе си пчелите не са подбирали и са се хранили с какъвто нектар намерят. За потомството си обаче са били крайно внимателни и са подбирали само най-качественото.

Това доказва, че още през периода на еоцена някои насекоми са намирали златната среда между това да опрашват определен вид растения, а от друга страна да се хранят безразборно от други видове цветове.

Напълно е възможно това да е свързано с факта, че само цветове с определено разположение на тичинките позволяват на пчелите са събират прашеца им в кошничките.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати