Шимпанзетата също се грижат за бебетата-инвалиди

Шимпанзе

Японски биолози са наблюдавали изключително странен случай, в който женско шимпанзе се грижело за своето бебе с вродена инвалидност до неговата смърт. Това е прецедент, който не е наблюдаван до момента.

Биолозите са наблюдавали шимпанзета в дивата природа. Случаят е уникален, тъй като до момента не е наблюдавано шимпанзета да се грижат за болните си бебета. При животни в плен болните бебета са доживявали максимално до 1-2 години и то само благодарение на човешка помощ.

В този случай обаче не само майката, но и останалите шимпанзета от групата нямали нищо против малкото, дори напротив – те се грижели за него. Болното шимпанзе се родило през 2011 година и умряло на възраст от 23 месеца. Малко след появата му на бял свят, учените установили, че то има синдром на Даун.

Заболяването се проявило осезаемо след шестия месец. Докато останалите бебета можели да сядат сами на възраст от шест месеца, то успало едва на възраст от 20 месеца. Така и не успяло да се научи да ходи само. През цялото време майката го носела на корема си, хранела го с мляко и му помагала да прави по няколко крачки.

В грижите за болното шимпанзе се включвала активно и по-голямата му сестра. Тя също го носела, играела си с него и старателно почиствала козината му. Останалите шимпанзета от групата също не изпитвали лоши чувства към малкото, дори напротив – то им било интересно и се опитвали да го докоснат. Майката обаче не допускала подобно нещо и ги гонела надалеч.

Случаят е изключително интересен и противоречи на познатата ни природа на маймуните. Той ще е от голяма полза за разбиране как е възникнало и развило чувството за социализация в човешкото общество.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати